Bijna een kwart van de Nederlanders heeft te hoge cholesterolwaarden. Een te hoog cholesterol kan verschillende oorzaken hebben. Er kan worden gestart met medicatie, maar ook met voeding- en leefstijl verbeteringen kunnen je cholesterolwaarden dalen.

Het meeste cholesterol wordt geproduceerd door onze lever, een klein deel (ong. 10%) komt binnen via onze voeding. Cholesterol is een nuttige vetachtige stof, die een bouwstof is van lichaamscellen en hormonen. Ook is cholesterol nodig voor de productie van gal. Een teveel aan cholesterol in het lichaam is echter niet goed. We hebben het dan met name over het LDL-cholesterol. Dit type cholesterol kan zich ophopen in de bloedvaten/aderen, vooral wanneer een vaatwand beschadigd is. Een hoge cholesterolwaarde vergroot de kans op hart- en/of vaatziekte.

Te hoge cholesterolwaarden kunnen een genetische oorzaak hebben, maar zijn in de meeste gevallen ook negatief beïnvloed door een ongezonde leefstijl en/of overgewicht.

Voor het verlagen / optimaliseren van je cholesterolwaarden is het belangrijk een gezond eetpatroon aan te houden met volkoren producten, veel groenten en fruit, peulvruchten, noten, pitten, zaden, zuivel, eieren en vis. Eet vlees met mate, rook en drink bij voorkeur niet, en beweeg en sport dagelijks.

Wil jij begeleiding bij het verlagen van je cholesterolwaarden?