Darm- en stoelgang klachten algemeen

De darmen zijn een grote set organen, waar al onze voeding door moet passeren om te worden verwerkt en opgenomen. Voor een goede functie van de darmen is het belangrijk dat je vezelrijk eet, voldoende vocht binnenkrijgt, voldoende beweegt, stress beperkt en voldoende rust en ontspant. 

Tekst gaat verder onder foto

Darm- en stoelgang klachten kunnen variëren van darmkrampen, een opgeblazen buik, winderigheid, diarree en/of obstipatie. Deze klachten kunnen ontstaan doordat er onvoldoende vezels worden gegeten, onvoldoende wordt gedronken, onvoldoende wordt bewogen, en/of veel stress aanwezig is. 

Ook kunnen de klachten worden veroorzaakt door een intolerantie. Een intolerantie is een verminderd vermogen bepaalde voedingsstoffen goed af te breken. De onafgebroken voedingsstoffen zorgen vaak voor de eerder genoemde klachten. Ook hebben andere leefstijlfactoren en stress invloed op je maag-darmstelsel.

Vaak loopt men erg lang rond met darm- en stoelgang klachten, zonder naar een diëtist te gaan. Dat is zonde, want er is in de meeste gevallen ontzettend veel te behelpen met enkele aanpassingen in voeding- en/of leefstijl.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS) 

Wanneer je prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebt, betekent dit dat je functionele darmklachten hebt zoals een opgeblazen buik, winderigheid, darmkrampen, obstipatie en/of diarree. Sommige mensen hebben milde klachten, maar soms zijn de klachten ook zeer heftig en verstorend in het alledaagse functioneren.  Prikkelbare darmsyndroom is een diagnose die gesteld moet worden door je arts, waarbij andere mogelijke oorzaken van je klachten zijn uitgesloten. 

Het functioneren van ons maag darm stelsel wordt onder meer beïnvloed door onze voeding, vochtinname, alcoholgebruik, roken, beweging, stress/spanning/trauma, medicijngebruik. PDS kan zich ontwikkelen op latere leeftijd en is geen aangeboren aandoening. Je kunt er tevens met periodes meer of minder last van hebben. Gemiddeld duurt het meer dan 7 jaar voor iemand met PDS bij een diëtist terecht komt. Opnieuw zonde, want een gespecialiseerde diëtist kan met jou op zoek naar een passende en blijvende oplossing.

FODMAP dieet

FODMAP staat voor Fermentable Oligo-, Di-, Mono And Polysachides. Wat zijn dat? Dit zijn verschillende typen koolhydraten, ofwel suikers, uit voeding. In 75% van de mensen met PDS verminderen de klachten door via het FODMAP dieet te achterhalen waar je darmen precies moeite mee hebben. Het is een ingewikkeld dieet met 3 fasen, welke je echt alleen onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist moet volgen.Ik heb een aparte FODMAP-nascholing gevolgd. Ben jij dus benieuwd of dit dieet wat voor jou is, neem dan eens contact met me op.

Andere oorzaken darmproblemen

Darmklachten kunnen ook ontstaan door coeliakie (glutenintolerantie), na een (maag- of darm) operatie, of door inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. In de meeste gevallen word je bij deze aandoeningen al begeleid door een diëtist vanuit het ziekenhuis. Voor aanvullende begeleiding en het blijven bereiken van volwaardige voeding bij deze aandoeningen kun je echter zeker ook bij mij terecht.